Hoe succesvol een webshop starten

De toekomst van e-commerce is ongelooflijk rooskleurig en sinds de start van COVID-19 is het belang van innovatie en online actief zijn groter dan ooit. Maar leren hoe je succesvol een webshop start, kan behoorlijk intimiderend zijn. 

Een webshop starten vereist een goede voorbereiding, hard werken en verschillende beslissingen die op het juiste moment samen moeten komen. 

Er zijn een aantal factoren dat je zeker in gedachten moet houden vooraleer je een eCommerce business start. Daarom hebben wij een korte stap-voor-stap gids en een aantal waardevolle tips samengesteld. Laten we beginnen!

Wat is je marktstrategie?

Vooraleer je zelfs denkt aan een online business, zijn er net zoals in de offline businesses enkele basisvragen dat je jezelf moet afvragen. Je moet een zekere marktstrategie opstellen om te kunnen slagen. Enkele vragen dat je jezelf kan stellen zijn:

 • Wat ga ik verkopen?
 • Wie gaat het kopen? Wat is mijn doelgroep?
 • Wat zijn de te verkopen hoeveelheden?
 • Wie zijn de concurrenten en wat doen ze?
 • Waar sla ik mijn voorraad op?
 • Hoe ga ik de bestellingen opnemen?
 • Hoe ga ik de bestellingen verzenden?
 • Wat gebeurt er met de retours?
 • Wat is de prijs/winst/budget?

Als je een realistisch en onderbouwd antwoord hebt op alle bovenstaande punten, prima! Dan kan je zo van start gaan met je webshop.

Als dat niet het geval is, maak je dan geen zorgen. Daarom zijn we hier. Blijf zeker lezen om te weten waaraan je moet voldoen bij elke punt, en hoe je ermee van start moet gaan. 

Een eCommerce opbouwen

Wanneer je een eCommerce start, moet je rekening houden met onderstaande zaken. Dit zijn allemaal een voor een cruciale punten voor het bouwen van een succesvolle online business. 

 1. Het selecteren van je domeinnaam
 2. Het selecteren van de eCommerce technologieën
 3. Het selecteren van een ontwikkelingsteam
 4. Het selecteren van een marketing team en je marketingstrategie
 5. Het ontwerpen van je webshop
 6. Programmering van je webshop
 7. Selectie van goede inhoud
 8. Testen
 9. Implementatie
 10. Comptabiliteit
 11. De ondersteuning, het onderhoud en het upgraden
een webshop starten

Er zijn veel platforms dat je kan gebruiken om je webshop op te bouwen. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur uiteraard. We komen hier later op terug, dus blijf zeker lezen. 

1. Selectie van producten/diensten

De eerste vraag die je moet stellen voor jouw webshop is: welke producten/diensten moet ik verkopen in mijn online winkel? Deze eerste stap is waarschijnlijk de meest cruciale. Hier zijn enkele benaderingen en tips om het ideale product te vinden:

Wanneer we kijken naar de verkoopcijfers van andere eCommerce winkels verkregen door onze privé-kringen, worden we vaak in de verleiding gebracht om hun concept na te bootsen met soortgelijke producten of diensten. Het kan fataal voor je bedrijf zijn om op die manier aan het werk te gaan. In plaats van je concurrenten na te bootsen, moet je je eigen stem vinden, grondig onderzoek voeren naar de werkelijke behoeften die in de markt zijn en die behoefte vervullen. Als je al een bedrijf hebt, ga dan gewoon mee online! 

EEN NIEUW PRODUCT/DIENST DIE IN EEN BEHOEFTE VOORZIET

Voordat je een nieuw product/dienst gaat aanbieden, moet je er zeker van zijn dat het een behoefte van de klant voorziet. Er moet vraag zijn achter je product. Daarom kan je het beste een marktonderzoek uitvoeren. Aan de hand van zo’n studie kan je je kennis verfijnen over de behoefte van de klant waaraan je wilt voldoen en de markt waarin jij je wilt positioneren. 

EEN BEWEZEN PRODUCT OP DE MARKT

Het doel is uiteraard niet om te verkopen wat iedereen al verkoopt, zo zijn er duizenden en je kansslagen zijn dan veel kleiner. Het doel is om een product te vinden dat bekend begint te worden en redelijk goed verkoopt. Als het product eenmaal is geïdentificeerd door de markt, probeer het dan te verbeteren door er een toegevoegde waarde aan toe te voegen. Zo blijf je je onderscheiden van de concurrentie en zal je iets unieks aanbieden. Je verkoopt stijgt, en je marktpositie staat vast.

TRENDY PRODUCTEN/FAST FASHION

Veel online winkels beginnen met trendy en modieuze producten aan te bieden, wat op eerste zicht wel goed is! Als je huidige trendy onderwerpen en interesses wil gebruiken, zijn er veel hulpmiddelen online beschikbaar om deze trends te identificeren. Wees echter op jouw hoede voor rages die slechts van zeer korte levensduur zijn. 

Je kan de volgende technieken/tools gebruiken om trendy producten met een hoog potentieel te identificeren:

 • Google Trends: een gratis tool waarmee je de populariteit van een trefwoord in de tijd kunt volgen, heel handig en gratis!
 • De tijdschriften en blogs gepubliceerd door product critici
 • Pinterest en Instagram: social media platforms zijn tegenwoordig enorm handig bij het identificeren van trends
 • Zoek websites op die kopers en verkoper in contact met elkaar brengen
google trends

POSITIONEER JEZELF IN EEN NICHEMARKT
Een nichemarkt is een klein marktsegment waar de concurrentie nog niet sterk ontwikkeld is. Je kan de hierboven besproken trend methodes gebruiken om nichemarkten te identificeren. Pas echter op dat je geen producten kiest die slechts een korte tijd populair zullen zijn.

JE KAN OOK EEN PERSOONLIJKE PASSIE ONTWIKKELEN

Misschien maak je zelf prachtige producten of ben je gepassioneerd over een bepaald gebied. Als je houdt van wat je verkoopt, zal je jouw passie kunnen overbrengen en klanten kunnen overtuigen. Maar let op dat je naar hen luistert en niet in de val trapt om producten te verkopen die alleen aan jouw smaak voldoen.

Om dit eerst belangrijk punt af te ronden, is het van groot belang dat het gekozen product voldoet aan de onderstaande eigenschappen om het koopproces gemakkelijk te houden, en de winstgevendheid te verbeteren:

Prijs: de gekozen producten moeten niet te hoog geprijsd worden. Je goederen hebben het best een prijs tussen de €20 en €75. Alles onder de €20 kan rentabiliteitsproblemen opleveren en alles wat te duur is zal veel opstartkosten met zich meebrengen. Weet je niet hoe jij je prijs moet bepalen? Lees onze behulpzame blog “Prijsstrategie - hoe bepaal je jouw tarief”

Levering: zoek producten die eenvoudig, duurzaam en niet te groot zijn en vermijd, indien mogelijk, breekbare producten. Dit zal de levering aan jouw klanten vereenvoudigen.

Leveranciers: kies producten die gemakkelijk te vinden zijn bij leveranciers en die op regelmatige basis worden geproduceerd.

Terugkerende aankopen: om ervoor te zorgen dat je het hele jaar door verkoopt, moet je ervoor zorgen dat je niet-seizoensgebonden producten kiest.

2. Je doelgroep onderzoeken

Van zodra je weet wat je gaat verkopen, moet je natuurlijk al in gedachten hebben aan wie je het gaat verkopen. Je zal je potentiële consument goed moeten kennen zodat je je website/product/dienst aanpast zodat je consument een goede ervaring beleeft. Enkele zaken dat je moet afvragen zijn:

 • Welke toestellen gebruiken ze? 
 • Wat zijn hun koop voorkeuren?
 • Wat is hun demografie?
 • Wat is hun geografie?
 • Speelt hun cultuur een rol?
een webshop starten

Zodra je een antwoord kan bieden om bovenstaande vragen, kan je je eCommerce strategie daarop afstemmen. In het voorbeeld van de online bloemenzaak, kan het doelpubliek buiten familieleden of vrienden van de bedrijfsleider, burgers die in die stad wonen zijn. De demografie en geografie kan uiteraard variëren naargelang de gelegenheid.

3. Het vinden van leveranciers 

Het vinden van leveranciers is niet de moeilijkste taak, dus maak je geen zorgen. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat het vooral veel tijd en geduld zal vergen. Tegenwoordig kan je met behulp van het internet in een paar klikken toegang krijgen tot alle contacten die je nodig zal hebben, kan je gemakkelijk een lijst verkrijgen van leveranciers met wie je het best contact opneemt om zo je keuze te maken. 

4. Het merk en je domeinnaam

Zodra je je producten of diensten hebt gekozen die je wilt verkopen, kan je beginnen aan de juiste naam vinden voor je bedrijf. 

Dan is het van cruciaal belang dat je kijkt of de naam al reeds gebruikt wordt. Je kan gebruik maken van online tools om de gekozen naam te valideren, en voordat je hem registreert en beschermt, moet je controleren of de domeinnaam nog beschikbaar is of niet. 

Je kan beschikbaarheid van de domeinnamen op verschillende websites controleren zoals GoDaddy.com of Google Domains.

5. Je website maken

Er zijn twee opties voor de technische ontwikkeling van je online business. Of je laat de website maken door een professional, of je maakt het zelf. Wanneer je net start met een online shop, zijn de budgetten vaak erg krap en het inhuren van een professional kan snel erg duur worden. Gelukkig zijn er een aantal platforms waarmee je eenvoudig tegen een lage kost zelf een webwinkel kan bouwen. 

Als je kiest om je website zelf op te bouwen, raad ik je aan om zeker de mogelijkheden te bekijken dat elk platform te bieden heeft. Je kan bijvoorbeeld een gratis proefperiode aangaan om zo wegwijs te worden in de verschillende platforms. Kies een ‘basic’ gratis template en zie of je goed overweg kan met het programma. Verken de verschillende mogelijkheden van eCommerce platforms, welke tools deze je aanbieden en uiteraard de prijs dat ermee gepaard gaat. Kijk ook wat er inbegrepen zit in de prijs (Krijg je de domeinnaam gratis voor het eerste jaar? Welke prijs moet je achteraf betalen? Zit de hosting inbegrepen?...). 

De volgende platforms bieden kant-en-klare online webshop sjablonen die voorraadbeheer en betalingssystemen bevatten: 

 • Prestashop
 • Shopify
 • WooCommerce
 • WordPress
 • Square
 • Wix

Let wel op! Voor bepaalde functies moet je bijbetalen - maak een lijst met alles wat je wenst en contacteer de ontwikkelaars als je twijfelt of iets inbegrepen is in het pakket of niet.

Selectie van een ontwikkelingsteam

Dit allerbelangrijkste aspect bepaalt het succes van je webshop. Het hebben van het juiste talent, expertise en vaardigheid heeft een voorname rol in de productontwikkeling. Als je kiest om je website te laten maken, is het belangrijk dat je zorgvuldig je eCommerce team samenstelt. Zo’n team kan bestaan uit ontwerpers, programmeurs, QA professionals, UX ontwerpers en marketeers. 

Vooraleer dat je iemand kiest, bekijk je het best de portfolio, de getuigenissen, verwijzingen, sociale media, recensies op het internet, … Tarieven zijn bijzaak want kwaliteit is nooit het goedkoopst. Het is belangrijk dat jij je dit realiseert, je moet bereid zijn te betalen voor de kwaliteit die je aan het eind krijgt.

6. Logistiek

Het is belangrijk dat jij je op voorhand afvraagt wat er gaat gebeuren wanneer je website online is en de eerste bestelling binnenkomt. Wat zal er volgens de praktijk gebeuren?  

Het is van essentieel belang te begrijpen dat een belangrijk aspect van het beheer van een e-commerce erin bestaat ervoor te zorgen dat de logistiek goed georganiseerd is (denk maar aan je voorraadbeheer, de leveringen, retourzendingen, …). 

Om ervoor te zorgen dat de organisatie optimaal is, moet je het traject visualiseren dat je product zal afleggen vanaf zijn aankomst in de voorraad tot bij de consument. Maak een lijst van alle onderstaande aspecten en definieer duidelijk de procedures die je moet toepassen.

Inventarisbeheer 

Als je digitale goederen of diensten hebt die nauwelijks nodig zijn om op te slaan, ben je vrij van het magazijn, opslag van inventaris, voorraadbeheer, en het bijhouden van de voorraad.

Natuurlijk, wanneer het wel nodig is om een inventaris bij te houden, kan je gebruikmaken van bepaalde tools. Er is software van derden dat je kan gebruiken, alsook een aantal ingebouwde functies in toonaangevende e-commerce platforms om voorraadbeheer efficiënt te houden, dus denk erover om dit systeem te integreren in jouw e-commerce portal. Voorraad tracking kan helpen om jouw shoppers te redden van frustraties wanneer ze zich realiseren dat het product niet op voorraad is aan het einde van het checkout proces. Iets om over na te denken dus.

Order Tracking

Net zoals bij voorraadbeheer is order tracking software trendy in het eCommerce domein. Dankzij een order tracking software, kunnen jouw klanten de status van hun bestellingen volgen zodra deze is vastgelegd. Ze kunnen bestellingen annuleren of wijzigen in bepaalde stadia van de verzending. 

Door order tracking samen te integreren met shipping management, kan je veel besparen op uitgaven waar je menselijke hulpbronnen nodig hebt. In plaats van handmatig mails te sturen, en de status van een bestelling door te geven, kan je in real-time de orderstatus en verzendstatus aanbieden in je website. 

shipping management

Shipping Management

Een belangrijk onderdeel van de logistiek zal de levering van pakketten zijn. Je zal een contract moeten sluiten met een leverancier van leveringsdiensten om deze service te garanderen. In België zijn de bekendste diensten Bpost, TNT, TLS, Mondial Relay en GLS.

Hoe ga je de retourzendingen beheren?

De grootste belemmering van e-commerce is dat je vaak niet te weten komt of het product perfect afgewerkt/geleverd. Het product wordt gebruikt en dan kunnen zekere afwijkingen tevoorschijn komen. Daarom bieden gereputeerde e-commerce verkopers altijd retourmogelijkheden met de nodige flexibiliteit en voorzorgsmaatregelen. Zo kunnen eerlijke klanten ongewenste goederen onmiddellijk retourneren en ofwel vervangende goederen krijgen of geld terugkrijgen als vervanging niet mogelijk is.

Je moet het terugkeerbeleid introduceren en modules creëren tijdens het eCommerce ontwerp- en programmeerproces. Ook is het goed om de retourmogelijkheden te vermelden tijdens het koopproces (FAQ-pagina of ‘Retourzendingen’-pagina)

7. Meer zichtbaarheid voor je online winkel

De online wereld is zeer concurrerend. Om je te onderscheiden en je winkel te promoten, zal je een marketingstrategie en een doeltreffende communicatie strategie moeten toepassen.

Selectie van een marketingteam 

Je hebt een deftige online winkel met geweldige producten. Maar niemand weet dat je ecommerce bestaat… Wie gaat er dan kopen? Met de groeiende concurrentie, moet je alle mogelijke internet-marketing strategieën en aanpassingen toepassen op een kosteneffectieve manier. 

Wat je kan doen voor de pre-launch, is een landingspagina maken met simpelweg de tekst ‘Coming Soon’. Zo start de buzz, kan je de mensen updated houden en tegelijkertijd je bereik op social media vergroten. Je kan ook al reeds reclame maken over zaken zoals freebies, geschenken of vouchers bij een eerste aankoop. Het is goed dat de mensen reeds op de hoogte zijn van je business zelfs voor dat ze iets kunnen aankopen. Let er wel op dat je hen niet ‘moe’ maakt met berichten, want het kan een averechts effect hebben wanneer je producten online gaan. 

Een marketing strategie dat je al van dag één kan implementeren, is de lange-termijn strategie SEO. Om je e-commerce een boost te geven, kan je werken met online advertenties (SEA), Facebook Ads, … 

Lees hierbij zeker onze blogs 'Gericht online adverteren in 2022' en 'Hoe jouw websiteverkeer verhogen met 5 SEO principes'.

8. Ondersteuning en Beveiliging

Ondersteuning/Onderhoud/Upgrades

Om een goede verstandhouding en efficiënte naambekendheid, zijn uitstekende ondersteuning, onderhoud en updates bepalende factoren.

Je reputatie-opbouwende processen online en op sociale media kunnen alleen reageren wanneer je beschikt over uitgebreide en aangename ondersteunende diensten voor de koopervaring en/of producten/diensten-gerelateerde ervaringen.

Als jij je aanmeldt voor regelmatige onderhoudscontracten met de juiste providers en regelmatige software-updates, product updates en technologie-updates volgt, zal je de strijd van de online business wereld zeker winnen!

Beveiliging

Omdat je financiële en persoonlijke informatie van klanten beheert, moet je een passende cyber beveiligingsmaatregelen op je website implementeren. Hackers zien kleine e-commerce sites als laaghangend fruit vanwege de zwakke beveiligingsmaatregelen, en dan is hun beslissing snel gemaakt. Naar grotere, beter beveiligde webshops zullen ze zich niet richten.

Bovendien moet je ervoor zorgen dat al jouw klanten de algemene voorwaarden accepteren voordat ze hun bestelling in jouw winkel afronden. En vergeet de ‘Algemene Verordening Gegevensbescherming’ (GDPR) niet, die vereist dat jij je klanten informeert over hoe hun gegevens worden verzameld en gebruikt.

9. Klantenservice

Klantenservice kan een grote uitdaging zijn. Zeker bij een e-commerce. Wanneer klanten voor hun scherm zitten, valt dat persoonlijk contact weg en kunnen ze veeleisender worden. Je kan een hechte en vertrouwensvolle band creëren door goede ondersteuning te bieden tijdens hun aankoopervaring en de naverkoopservice.

Enkele zaken dat je kan implementeren om een betere klantenservice aan te bieden:

 • Werken met een FAQ-pagina (kan je al vanaf het begin opstellen)
 • Creëer een online community of een discussieplatform
 • Integreer een LiveChat (zorg dat dit aanwezig is wanneer je online gaat)
 • Engageer met je klanten via sociale media
 • Werk met een ticketsysteem 
 • Klantentevredenheidsonderzoek uitzenden 
klantenservice

10. Toekomstige groei

Bij het opstellen van je e-commerce business plan, is het van groot belang dat je zowel je korte als lange termijn doelen opschrijft. Je moet rekening houden met de toekomstige groei bij het plannen van je online winkel. Naarmate je winkel groeit en meer bezoekers aantrekt, zal je website winstgevender en vruchtbaarder worden. Denk na over de capaciteiten van je website en welke expansies mogelijk zijn.

Conclusie

Leren hoe je een e-commerce bedrijf te runnen is zo spannend en uitdagend. In een snel tempo zal je veel leren over het kiezen van een product, het evalueren van de levensvatbaarheid van een product, het uitzoeken hoe het te produceren, het bouwen van de e-commerce winkel zelf, de marketing en het verkopen aan nieuwe klanten. Het proces kan soms aanvoelen als een ingewikkeld puzzel, maar het is zeker de moeite waard! Zoals altijd is het beste advies dat iemand kan geven: begin gewoon en geniet van de weg die je aflegt.

Dit artikel is geschreven door Davina Stercki


Gepubliceerd op 01/03/2022 en bewerkt op 01/03/2022

Tags: Blog, ecommerce, marktstrategie, ondernemerschap, shipping management, webshop starten

Deel dit artikel!

Kom bij de club!

Leg contact, deel en werk samen met gelijkgestemden in de community.

Blijf op de hoogte

Schrijf in en ontvang updates van de laatste artikels, freebies en ondernemersverhalen.

Success message!
Warning message!
Error message!